fredag 21 maj 2010

Paris

Du och jag delade rum i Paris.
Dina sidor fanns redan då.
Vi skrattade hjärtligt åt dig.
Arbetskamrater i ett fjärranland.

Du var ung bara tjugo tror jag.
Äldre vart du aldrig i sinnet.
Ny på skiftet följde du oss.

Äventyren avlöste varann.
Eiffeltornet,Mona Lisa,Notre Dame och allt klassiskt.
Sen vart vi full och härjade.
Vi tänker och pratar om dig.

I skämten på jobbet finns du kvar.

onsdag 19 maj 2010

linjalen

Mattelektionen var på väg att komma till sitt slut. Ljudnivån ökades minut för minut i klassen.
Anton satt längst bak i klassrummet och funderade på ett tal.
Ett klassiskt mattetal som existerar i alla matteböcker. Tvåtåg som skulle mötas. De körde olika fort och stannade på olika stationer. Anton var duktig på matte han var stolt för det. En liten irritation speglades i hans ansikte. Om någon hade tittat dit vill säga. De andra i klassen hade tagit rast, en rast i klassrummet. Anton sneglade på klockan och fröken. Kunde hon inte få tyst på dom. Åå vad irriterande, det är ju sju minuter kvar ju.

Han lutade sig bakåt, gungade lite slappt på stolen. Pennan placerades i det lilla hålet på linjalen. Pennan,linjalen,stolen och Anton gungade mer och mer. Killarna i klassen hade gjort gungandet till en konst. Emma satt tre rader framför, sommarblusen satt löst och luftigt. Antons ögon sökte sig till glipan under armhålan. Bröstets rundning kunde skönjas. Vilken fantastisk uppfinning av våran Gud. Anton tappade koncentrationen för en sekund. Som i slowmotion vickade vänster stolsbene till. Linjalen i handen spändes upp. Ett högt skrik av förvåning och stolen ramlade bakåt. Linjalen släppte iväg pennan i en snabb båge. Anton registrerade att Emma vände sig om. Med ett brak ramlade Anton i backen,slog bakhuvudet med våldsam kraft i betong golvet. Stjärnorna och ljudet av höga skrik i förfäran ekade i hans huvud. Ett skramlande ljud till vänster om Anton. Smärtan i huvudet gjorde att han ville ligga still. Men nyfiken vände han sig om mot ljudet. Där på golvet låg Pär med glansiga oseende ögon.

Det var helt tyst i klassrummet innan Emmas röst skar genom tystnaden. Ett ångestfyllt skrik efter hjälp. Mellan bänkarna från golvet såg Anton Emma. Som i en väldigt konstig och främmande värld såg han sin egen penna. Den guppade upp och ner från Emmas öga. En röd blodstrimma rann som en liten bäck ner mot den vita blusen.
Blodfläcken på blusen växte för varje sekund. Antons verklighet krympte lika fort och mörkret omslöt han.


tisdag 18 maj 2010

Zlatan

- Pappa Zlatan är till salu.... PAPPA hallå Papppa
- Jaja jag hör sluta skrika. Vad säger du?
-Zlatan papppa Zlatan är till salu. Kan inte Giffarna köpa han?
-Hahaha nä det kan dom inte..
-Vadå vadådå kan dom visst det. Tomas sa det. Han sa att Giffarna ska köpa Zlatan.
-Okej vad Tomas säger är fel kära du. Giffarna kommer inte köpa Zlatan. Jag tror inte han kommer gå från Barcelona heller.
-Men hallå det står ju i tidningen att han ska säljas.
-Ja men ska inte tro allt som alla säger. Sen ska man inte tro allt som står i tidningen heller.
-Du är ju dum i hövve. Både Tomas och tidningen säger att han ska säljas. Han ska spela i Giffarna.
-ja okej han kommer spela i Giffarna. men säg inte att jag sagt det.


måndag 17 maj 2010

Den äldre

Stefan och jag vandrade den korta stigen ner mot älven.Bruset av älvfåran hördes genom skogsbrynet. Dagen hade hunnit bli eftermiddag. Trötta efter nattfisket skulle vi bara fiska en liten stund. Gläntan mot älven öppnade sig framför oss. Det luktade gott av kaffe och tjärstubbe.
En ensam farbror satt på den uthuggna stocken. Tyst stannade vi upp och tittade båda två. En vacker tavla framför oss. Två unga män som lärt sig att uppskatta naturen. En väldigt ensam man framför kaffet. Ett gammalt Splitcanespö stod lutad mot storstenen vid älven. Varmt i luften kallt i vattnen. En liten bris förde med sig ängslukten från andra sidan. Ängen sträckte sig upp mot himlen. Avbröt sig i stora stenar och berget slutade i blå himmel.

Vi närmade oss mannen. När Stefan kom i hans synfält hoppade han förskräckt till.
Han vinkade till oss och sa nått på den konstigaste Norska jag hört.Jag förstod absolut ingenting. Den fantastiskt vackra mannen sa nått och jag nickade och sa hej.En menande blick av Stefan och ett litet ryck på axlarna. Han satt krumbuktande, framåtlutande, troll likt framför kokkaffet. Han pekade på kannan och oss, en svepande graciös rörelse med handen.
Hjärtat tog ett litet skutt och nickandes rotade jag fram min kaffekopp ur ryggsäcken.

Kaffet smakade fantastiskt som det alltid gör ute vid älven. Starkt, svart och stärkande. Mannen satt tyst och tittade på oss synade oss under de buskiga ögon brynen. Fram ur bröstfickan kom en silverdosa framtrollandes. Hans händers rörelse var hypnotiska. Förstummad tittade jag på när han öppnade dosan med bara en hand. Utsträckt bjöd han på tuggtobaken och skrattade ett förtjust skratt. Det smittade genast av sig. Jag tackade vänligt nej men Stefan tog en liten tugga.
Mannen gröpte ur halva dosan och in i munnen for en halv dosa snus. Sen kom en lång harang av ett för mig främmande språk. Vi nickade och lyssnade efter detaljer. Fem, tio minuter senare reser han sig plötsligt mitt i en lång harang. Han nickar ut mot älven bjuder oss att gå ut först.
Men båda två bara visar förtjust att han få gå först. Känns som om det är hans älv.

Oroligt beskådar vi sedan något man aldrig trodde man skulle få se. Haltandes rör sig mannen ut mot älven. En lång vadarstav släpar efter. Han greppar sitt Splitcanespö vadar ut till knäna i den strida strömmen. Mitt hjärta är i halsgropen ända tills mannen börjar kasta. Händerna och armarna trollar ut linan i älven. Allt i en fantastisk symbios. Några kast senare tryter mannens ork. Förtrollning upphör genast.Man vill hjälpa han, bära han till sängen. Han promenerar upp till oss i sakta mak. Ännu en lång harang av Norska,tuggtobak och en äldre mans egna språk.
I lugn takt packar han sin lilla skinryggsäck, den verkar svälja allt. Vi sitter bara och iaktar en förtjusande film spelas upp. En sista vink mot oss. Ett litet pekande och en frågande blick. jag följer hans krokiga finger och tittar upp i skogsbrynet. Där i solen hänger två stycken helt otroligt vackra laxar. Två stycken mellanlaxar i sju åtta kilos klassen.

Frågandes pekar han på oss och upp mot stigen. Vi spritter upp och tar varsin lax över axeln.
Långsamt följer vi mannen upp för stigen. I utkanten av parkeringen står packmopen. En röd fin liten sak. Vi lägger varsamt ner laxarna i flaket. Ryggsäck och spö surras med varsam hand fast. En kärlek till spöt är uppenbar. Inget som vi någonsin kommer få uppleva med våra moderna spön.
Moped ljudet stör inte, det är självklart. Ryggtavlan försvinner långsamt upp för grusvägen.
Det sista som försvinner är ljudet. Förtrollningen sitter i lika länge som kaffelukten hänger i gläntan. Han gav mig säkert ett helt års ork på den lilla stunden. En skatt som vi , Stefan och jag pratar om fortfarande. Fast det gått tjugo år. Han ger mig fortfarande...

söndag 16 maj 2010

avstå

I vimlet sticker du ut
Ytligt
I mig är du alltid kvar

Du väljer andra
ibland
varför förstår jag inte

runt varann vi rör
oss
i livet

skulle du säga
ja
springer jag

det är väl upp till
mig
Att avstå dig